Waterdoorlatend asfalt, een innovatieve aanpak voor een Belgisch probleem
België heeft te kampen met ernstige problemen rond waterbeheer. Met veel regenval en een groot deel van het land verhard, zijn oplossingen niet evident. In deze blogpost leggen we u uit hoe inovatief waterdoorlatend asfalt een antwoord op deze uitdagingen biedt, overstromingen vermindert en bijdraagt aan een duurzamere omgeving.
70 liter water per vierkante meter. Zoveel regen valt er iedere maand in België. Een enorme hoeveelheid die niet zomaar zijn weg vindt naar de ondergrond, omdat liefst 14 procent van ons grondgebied verhard is. Het gevolg: het water stroomt af en het risico op overstromingen vergroot. Want de afvoerkanalen en rioleringen lopen bij hevige regelval snel over, en de gevolgen zijn bekend. Het is een groeiend probleem dat dringend om een oplossing vraagt, en wij geloven dat een gloednieuwe asfalttechnologie een deel van antwoord is.
Het gaat om waterdoorlatend asfalt dat speciaal is ontworpen om te voldoen aan de strenge eisen voor stedelijke ontwikkelingsvergunningen. Het buffert regenwater en laat het geleidelijk naar het grondwater doorsijpelen, op voorwaarde dat ook de ondergrond waterdoorlatend is. Op die manier kan de verharding in plaats van een deel van het probleem, net een deel van de oplossing zijn. En dat om meerdere redenen.
Het water stroomt niet meer gewoon weg, waardoor rioleringen en afvoerkanalen sneller uit hun voegen barsten, met mogelijke overstromingen tot gevolg. Bovendien bestaat er een risico op verontreiniging, wat dankzij de buffer in het waterdoorlatend asfalt verdwijnt. Het regenwater sijpelt namelijk door en houdt het grondwater op peil. Daarnaast maakt het de aanleg van dure en ruimte-innemende afvoersystemen overbodig, omdat het water niet meer wegstroomt.
Minder riolering, minder CO2
De voordelen gaan verder dan alleen waterbeheer. Ook waterdoorlatend asfalt kunnen we op lagere temperaturen produceren, wat minder energie vraagt en dus een lagere CO2-uitstoot geeft. Dit maakt het niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, maar ook aangenamer voor wegenwerkers om mee te werken.
Omdat de traditionele waterafvoeroplossingen zoals riolen, waterkanalen, en grachten overbodig worden, is de asfaltverharding eenvoudiger te onderhouden. Zelfs na langdurig gebruik kan het eenvoudig met hogedruk gereinigd worden zonder dat er verstoppingen optreden. Dankzij de porositeit en de brede holtes tussen de stenen is het risico op verstopping vrijwel onbestaande.
Een waterbewuste toekomst met asfalt
Deze innovatieve asfalttechnologie heeft een brede toepassing: van parkeerterreinen tot opritten en wegen. Het biedt een veelbelovende én veelzijdige oplossing voor de uitdagingen waar we vandaag op het vlak van waterbeheer en duurzaamheid mee geconfronteerd worden. Wij zijn ervan overtuigd dat het een stap voorwaarts is in de richting van een groenere en meer waterbewuste toekomst.